פאדי אל-נאג'י
אבו ג'יהאד, בן 30, אינו יכול להתיק את עיניו ממסך הטלפון שלו, בודק בכפייתיות את מאזן חשבון הביטקוין שלו. זאת על מנת לוודא כי המטבע המבוזר אינו מאבד מערכו. הבחור הפלסטיני מעזה השלים את לימודי התואר במנהל עסקים בשנת2011, ומאז הוא מובטל. אולם, כעת גילה כי הוא יכול לסחור ולהשקיע באמצעות כסף דיגיטלי. הוא מסרב למסור את שמו המלא, או את סכום הכסף שהרוויח, ורק אומר שהוא מרוויח מספיק על מנת להתקיים. כמו כן, מציין כי "גם אם אמצא עבודה לא אפסיק לסחור בביטקוין. הערך שלו עולה כמו קסם."
תושבי ונצואלה משקיעים במטבע המבוזר 'ביטקוין', כדי להגן על עצמם מהאינפלציה הדוהרת במטבע המקומי שלהם. אבו ג'יהאד ואחרים בשטחים הפלסטיניים הכבושים - במיוחד ברצועת עזה הנצורה - הולכים בעקבותיהם. אחמד איסמעיל, אנליסט פיננסי מעזה, סיפר בראיון לאתר CoinDesk כי יש בעזה לפחות 20 משרדים העוסקים באופן לא רשמי בהמרת מטבעות מבוזרים. אפילו תנועת החמאס השולטת בעזה בודקת את אפשרויות השימוש בו.
כאשר ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו הקפיא בינואר את תשלומי הסיוע הקטארי לחמאס (שכעת התחדשו, אך מחולקים ישירות למשפחות נזקקות), בכירים במפלגה הודיעו כי ינסו לגייס כספים מתומכים באמצעות ביטקוין - אסטרטגיה חדשה שהחמאס אימץ על מנת להילחם בשליטה הישראלית במטבע ובתזרים המזומנים שלו.

ב-29 בינואר, אבו עוביידה, דובר הזרוע הצבאית של החמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, הכריז לראשונה על המהלך בערוץ הטלגרם הרשמי שלו. הוא הודיע כי ישראל חוסמת את כל מקורות המימון החיצוניים של החמאס והוסיף - "האויב הציוני נלחם בהתנגדות הפלסטינית באמצעות ניסיון לעצור לחלוטין כל סיוע. עם זאת, אוהבי ההתנגדות ברחבי העולם נלחמים בניסיונות אלו של הציונים, ומחפשים את כל הדרכים האפשריות לסייע לנו."
איהאב אל-חוסיין, ראש משרד המידע של הממשל בעזה, כתב בטוויטר, "מחיר העומרה (מנהג העליה לרגל למכה בערב הסעודית בקרב המוסלמים) לתושב עזה הוא 1,200 דולר. על אף כמיהתנו לבקר במסגד הקדוש, אני קורא לאנשינו להשקיע את הכסף בהתנגדות ובתמיכה בחסרי כל. מה דעתכם?"
איברהים אל-מדהון, אנליסט פוליטי המקורב לחמאס, הסביר לאל-מוניטור, "החמאס גם סובל ממשבר פיננסי, כתוצאה מירידה בתמיכה באזור. כמה מהמדינות אשר תמכו בחמאס בעבר, נתונות כעת לאיומים ולסחטנות פוליטית מצד ארצות הברית ומצד מדינות אחרות, כמו קטאר ואיראן. בנוסף, לתורמים יש מחויבויות כספיות אחרות במקומות אחרים באזור, והתקוממות האביב הערבי דלדלה את משאביהם."
הביטקוין הוא המטבע המבוזר הנפוץ ביותר, כסף דיגיטלי אשר ניתן לשמור עליו ולהמיר אותו ללא תלות בבנק או במתווכים אחרים. במילים אחרות, מדובר בסוג של רשת העברת כספים המתפקדת כרשת עמית-לעמית.

מוחמד אבו ג'יאב, כלכלן ועורך העיתון הכלכלי העזתי אל-איקתיסאדיה, הסביר כי מטבעות מבוזרים יכולים לשמש כאחד מהפתרונות עבור החמאס: "ברור מהבידוד הפיננסי המוחלט, שארצות הברית והמשטרים הערביים כופים על חמאס, כי דרושה דרך חדשה למימון פעולותיו. מאחר שההעברות הכספיות דרך ביטקוין מתרחשות מחוץ למערכת הבנקאית העולמי , קשה לישראל לעקוב אחר העסקאות, ואולי אף בלתי אפשרי. הביטקוין גם מהווה תשתית קלה ובטוחה יותר עבור התורמים לתרום, ומגן עליהם מפני הסתבכות עם הממשלה שלהם, שמטילה הגבלות על זהות הנתמכים."
לא רק ארגון החמאס סובל מההגבלות של הרשות הפלסטינית ושל גופים בינלאומיים על הכלכלה העזתית, אלא גם 2 מיליון תושבים הסובלים מכך. בנוסף לממשלת ישראל, חמאס ועזה כיחידה נלחצים ממחמוד עבאס, ראש הרשות הפלסטינית בגדה המערבית ומנהיג מפלגת פת"ח, יריבתה של החמאס. בניסיונותיו לכפות על החמאס לוותר על השליטה בעזה, עבאס הטיל, כאמצעי ענישה, סנקציות שחונקות את כלכלתה של רצועת עזה עוד יותר. הרשות הפלסטינית קיצצה את משכורות עובדיה ברצועת עזה בתחילת 2017. כתוצאה מכך, כ-40,000 איש, שמפרנסים עוד קרובים רבים ואנשי עסקים שמסתמכים על רכישותיהם, קיבלו רק 25 אחוז ממשכורתם בחודש הקודם. כמו כן, נעשה גם קיצוץ בתמיכות סוציאליות הקשורות לרווחה ולבריאות.
בנוסף לכך, פלטפורמות בינלאומיות להעברת כספים, כמו PayPal, מסרבות לשרת את תושבי רצועת עזה, בעיקר בשל ההחלטות של ארצות הברית ואירופה לכלול את חמאס ברשימת הארגונים הנחשבים לארגוני טרור.
על כן, כמות הדיווחים על אנשי עסקים ואחרים בעזה שמנסים להשתמש בביטקוין לעסקים ולקבלת תרומות, הולכת ועולה. לדוגמה, אבו ג'יהאד הכיר את הביטקוין דרך קורס מקוון במסחר אלקטרוני, עכשיו הוא לימד גם את אשתו.
תושב עזה נוסף, אשר סירב לציין את שמו, הינו בעלים של חנות פופולרית להחלפת כספים בעיר. הוא ציין כי הביטקוין הופך לגלגל הצלה לאנשי העסקים שם.
"מספר משתמשי הביטקוין בצמיחה. יום אחד, לאחר שחמאס ביקשו תרומות באמצעות ביטקוין, עשרות אנשים מיהרו לחנות שלי ושאלו אותי איך הם יכולים להשתמש בו. לפני שבוע, לקוח אחד הרוויח 10,000 דולר באמצעות ביטקוין."
אמנם, השאלה העיקרית התלויה ועומדת היא האם שימוש נרחב בביטקוין ע"י פלסטינים יגרור התערבות ישראלית או אמריקאית. טלהא עבדלראזק, חוקר במכון לאסטרטגיה וביטחון באוניברסיטת אקסיטר (EXETER), סיפר לחברת התקשורת הטורקית TRT, כי בסופו של דבר החמאס ייאלץ למכור את הביטקוין שלו תמורת דולרים, ואז יצטרך להכניס את הכסף לשטחו, מה שלרוב אומר, הברחתו ממצרים השכנה.
אתר הביטקוין קוינבייס, לדוגמה, דיווח על תביעה שהגיש נגדו ארגון שורת הדין - מרכז משפטי ישראלי. במכתב המתריע בפני קוינבייס על התביעה נאמר, בין השאר, כי "אספקה ביודעין של תמיכה חומרית או משאבים לחמאס מהווה הפרה של החוק הפלילי הפדרלי של ארצות הברית. [אנחנו] דורשים כי קוינבייס תסגור באופן מיידי את כל החשבונות והשירותים שניתנים לחמאס."
עם זאת, אבו ג'יאב צופה שזה לא יעצור את החמאס ומציין כי "הרבה אנשים ברחבי העולם תומכים בחמאס, מאחר שהוא מייצג את ההתקוממות נגד ישראל. אני די בטוח שהחמאס יצליח להשתמש בביטקוין כדי להתגבר על הקושי הפיננסי הנוכחי שלו."
תרגום: ענבר ג.
עריכת לשון: סייף אבו פריחה
טקסט זה נכתב במקור באתר We are not numbers, בלוג ספרותי בו כותבים צעירים מעזה על חייהם בשפה האנגלית. חלק מהכותבים העזתים הביעו רצון להשמיע את קולם גם בעברית, ובעקבות הפנייה שלהם התנדבנו מעל לכ-150 ישראלים לתרגם את הטקסטים שבאתר מאנגלית לעברית. במידה ותרצו להצטרף אל קהילת המתרגמים שלנו ולעזור לנו למלא את האתר בתוכן נוסף, לחצו כאן.