היום בבוקר שוחחנו עם רופא בכיר בעזה, חבר בצוות ניהול המאבק בקורונה של משרד הבריאות הפלסטיני.
מאז אמצע מרץ מתפרץ בעזה גל חדש וקשה של המגיפה - ובשבוע האחרון נרשם שיא בתחלואה. כרגע יש מעל ל-13,000 חולים פעילים.

כך הוא אמר: "עד עכשיו הגיעו לעזה רק כ-81,000 מנות של חיסון. הן יספיקו לארבעים אלף איש. אבל גרים פה יותר משני מיליון בני-אדם, ובקצב הזה - לא נוכל לבלום את המגיפה.
המצב כרגע הכי חמור שהיה מאז פרוץ המגיפה. חלק ניכר מבתי הספר בעזה, אלו שמופעלים על-ידי אונר"א, הושבתו היום בבוקר בגלל התפשטות הוירוס.
בזמן שבישראל מרבית האוכלוסייה מחוסנת, לנו קשה מאד להשיג חיסונים - ואלו שקיבלנו עד כה נתרמו בחלקם על-ידי איחוד האמירויות ובחלקם האחר על-ידי ארגון הבריאות העולמי.
בימים האחרונים אחוז התוצאות החיוביות מבין הבדיקות הנערכות לקורונה עלה ל-40%. מדובר באחוז הגבוה בכל הזמנים. הסברה היא שלא הגענו לשיא ההתפרצות - ושבמהלך החודש הקרוב כמות החולים הפעילים תוכפל פי ארבע.
אין לנו שום יכולת כלכלית לרכוש בעצמנו חיסונים, וזו הדרך היחידה לצאת מהמצב הזה. אחת מהסיבות לכך היא שהכלכלה בעזה מרוסקת לחלוטין.
כלכלה, בכל מקום בעולם, יכולה לתפקד רק כאשר מתקיים בה סחר חופשי: כלומר כשיש ייבוא עצמאי וייצוא של סחורה מקומית.
בעזה זה בלתי-אפשרי, כי ישראל מונעת הקמה של נמל או שדה תעופה - דבר אשר היה מעניק יכולת עצמאית לייבא ולייצא תוצרת מעזה - ובמקביל - מונעת מאיתנו להוציא ולשווק את רוב הסחורה החוצה דרך מעבר ארז - שזה הנתיב שמחבר את עזה אל השווקים הטבעיים שלה - בירושלים, רמאללה ושאר חלקי הארץ.
זו אחת מההשלכות הקשות ביותר של הסגר: חנק כלכלי. וזו הסיבה המרכזית שמערכת הבריאות שלנו קרסה, לצד המדיניות שמונעת כניסת ציוד ורכוש רפואי, ולצד חוסר האפשרות לפתח את מערכת הבריאות בגלל ההגבלות שהוטלו על חופש תנועה, אשר משליכות על כל הענפים בעזה - ובמיוחד הבריאות. וזה, כאמור, יצר מצב בו בלתי-אפשרי לרכוש כמות גדולה של חיסונים כפי שעשו בישראל.
"לכן ישראל נושאת באחריות לבריאות של תושבי עזה. היא כובשת את הרצועה, והכלכלה העזתית "מוכלת" בתוך הכלכלה הישראלית וכפופה לה. אי-אפשר לנתק בינן. יש לישראל, בתור כוח כובש, אחריות בריאותית: לדאוג לחסן את תושבי עזה.
מיום חמישי שעבר משרד הפנים בעזה אוסר על תנועת רכבים בימי שישי ושבת, ומוטל עוצר לילי מתשע בערב.
בימים הקרובים הממשלה תנקוט בצעדים נוספים כדי לנסות להאט את קצב ההתפרצות. אחת מהסיבות להתפרצות הנוכחית היא שלא ננקטו מספיק צעדי מניעה, וחלקים נרחבים מהתושבים לא צייתו להנחיות של הממשלה.
אנחנו רואים כעת גם עלייה ניכרת במספר החולים שזקוקים לטיפול נשימתי - בדרגות חומרה שונות. יש בבתי החולים כ-260 איש שזקוקים להנשמה מסביב לשעון.
.
הצוות הרפואי נשחק לחלוטין, חלקם עובדים כמעט עשרים שעות ביממה, לאחר-מכן לוקחים הפסקה של שתים-עשרה שעות, וחוזרים לעבוד עשרים שעות. המשכורת שהם מקבלים מהרשות הפלסטינית קוצצה כבר תקופה ארוכה ב-50%, אז גם מבחינה כלכלית - התגמול לא מספק.
הדרך היחידה לעצור את המגיפה תהיה להשיג כמות גדולה יותר של חיסונים עבור עזה. אבל אין לנו יכולת לרכוש אותם במצב הכלכלי הנוכחי - ולכן אנחנו במבוי סתום. "