top of page

מיליוני הדולרים של קטר לא עוזרים לעזה

פאדי א. אל-נאג'י



בבוקר אחד לפני זמן לא רב עמד מוחסן חוביישק בתור בין מאות פלסטינים נואשים בעלי הכנסה נמוכה מחוץ לבית הדואר המרכזי בעזה בציפייה לקבל שטר של 100$ מממשלת קטאר.


"אני לא יודע איך הייתי שורד את הימים הקרובים ללא הכסף הזה," אומר האב בן ה34. "רב תודות לקטאר על הכסף. מאה הדולר האלה יתנו לי קצת שלווה."

עזתים מחכים לחלוקת כספים, ברקע שלט: תודה לקטר


חוביישק ושאר הממתינים בתור היו כטובעים הנאחזים בכל קש, אפילו אם רק עד המשבר הבא. 12 שנות סגר ישראלי הביאו לאבטלה של 52% ומעל 80% מהמשפחות תלויות בסיוע. התמיכה מקטאר היא גלגל הצלה עבור התושבים. בנוסף למענקים של 100 דולר ל60,000 מהמשפחות העניות ביותר (עליו חזרה קטאר מספר פעמים), קטאר ממנה גם את משכורותיהם של עובדי ממשלת עזה (התחייבות של 90 מיליון דולר שהושעתה לאחרונה), יבוא דלק לתפעול תחנת החשמל היחידה, ואת בניית המרכז הכללי הראשון לשיקום.


הנסיכות תופסת בהדרגה את מקומה של מצריים כמתווכת אמינה בין הממשלה הישראלית והמפלגה השולטת בעזה, החמאס. מאז אוקטובר 2018 קטאר התערבה שוב ושוב בתיווך הסכמי הפסקת אש, בפעם האחרונה לאחר ההסלמה מרובת הקורבנות בין הצדדים במאי.


קטאר החלה לתמוך בעזה ב2010, במקביל לעלייתו לשלטון של שייח' טמים בין חמד אל תאני. הוא ייסד ועדה לשיקום עזה שהעניקה מאז יותר ממיליארד דולר, כולל 50 מיליון לאונר"א, סוכנות האו"ם האחראית לסייע לפליטים פלסטינים, כדי לאפשר לה להמשיך ולפעול בעזה לאחר הקפאת המימון האמריקאי.


הנדיבות הקטארית הגיעה לשיאה מאז אוקטובר 2018 וזכתה לכיסוי תקשורתי סנסציוני הודות למזוודות מלאות המזומנים שהביא עמו לעזה השליח מוחמד אל אמאדי, בהסכמתה ותחת פיקוחה הקפדני של ישראל. הפרוייקטים האחרונים כוללים גם את הקמתו של קו חשמל מישראל, שלשם ביצועו ביקר בעזה ביוני צוות טכני מקטאר, וישנן שמועות על מימון קטארי להקמתו של אזור תעשייה סגור לצד מעבר קרני המושבת שיעסיק כחמשת אלפים עובדים.


אישה פלסטינית מקבלת מענק כספי

קטאר מרצה את ישראל


מדינות ערביות אחרות בקושי משלמות מס שפתיים לתמיכה בעניין הפלסטיני בעוד הן מתקרבות לישראל בשל האנטיפתיה המשותפת לאיראן. בניגוד להן, קטאר -- שעד עתה עמדה בחרם מסחרי של ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, ומצרים – מבדילה את עצמה ומתבססת כנותנת החסות ומנהלת המו"מ הגדולה והיציבה ביותר של הפלסטינים. עמדה זאת מזכה את קטאר בפופולריות ברחוב הערבי.


ועם זאת, קטאר מצליחה גם לשחק את המשחק המערבי במידה מספקת לרצות את ארה"ב וישראל. למשל, ישראל מפקחת מקרוב על רשימת מקבלי התמיכה של מענקי המזומנים הקטארים למשפחות ועומדת על כך שלא יהיו מזוהים עם שום קבוצה נושאת נשק ושלא ישתתפו בצעדות השיבה.


תגובות פלסטיניות מעורבות: עזה מול הגדה המערבית


למרות שיתוף הפעולה של קטאר עם פקידים ישראלים אף אחד אחר אינו מסייע כמוה לרצועה הנצורה וחמאס מכיר בחשיבות הכספים הקטארים להקלת ייאושם של האזרחים. מנהיג החמאס יחייה אל-סינוואר שיבח לאחרונה את קטאר בפגישה עם פלגים פלסטינים ומנהיגים קהילתיים באומרו שהמדינה "משחקת תפקיד מפתח במילים ובמעשים במאמצים לשבור את המצור על עזה ולהקל על סבלו של העם הפלסטיני. תמיכתה הגדולה והממושכת מעידה על כנותם של הממשלה, העם, והמנהיגות הקטארים."


רב תושבי עזה מסכימים. בסקר שנערך בדצמבר ע"י המרכז הפלסטיני למחקר מדיניות וסקרים 73% מהפלסטינים בעזה ובגדה אמרו שהם מתייחסים בחיוב לתפקידה של קטאר בענייני פלסטין, במיוחד ברצועה. ועם זאת, בעוד רוב תושבי הגדה מברכים על פעילותה של קטאר, ממשלתם—הרשות הפלסטינית בהנהגת פתח—ותומכיה אינם שמחים על תמיכתה של קטאר בעזה, תמיכה שמנטרלת את המאמצים להפיל את חמאס ע"י הענשת האוכלוסייה.


יחייה קעוד, פעיל וחוקר פוליטי במרכז הפלסטיני לחקר מדיניות ולימודים אסטרטגים מסרת, הביע דאגה שכיחה בקרב נאמני הפתח: "את נושא התמיכה הכספית בעזה צריכה לנהל הממשלה הלגיטימית, שהיא הרשות הפלסטינית," הוא אומר. "למול השבר העמוק [בין שתי המפלגות] מימון חמאס ללא מעורבותה של הרשות הופך את הסיוע לפוליטי ולא רק הומניטרי."


יחיא קעוד

הוא הוסיף שתמיכת קטאר בתנועות האסלאמיות היא חלק מהאסטרטגיה הזאת. מאז 2000 קטאר תמכה בכל התנועות האסלאמיות באזור, כולל חיזבאללה בלבנון.


אולם נשיא הרשות מחמוד עבאס הזהיר לאחרונה את אנשיו לא לבקר בחומרה את קטאר בפומבי מפני שגם הרשות מקבלת סיוע קטארי – במאי פורסמה התחייבות ל300 מיליון דולר בהלוואות ומענקים.


החלטתה של קטאר להסיט את חלק מהסיוע לרשות—ולהקפיא כל מימון נוסף למשכורותיהם של עובדי חמאס—הגיעה לאחר קריאתו של עבאס לרשת בטיחות פיננסית בפגישת הליגה הערבית האחרונה. הרשות סובלת ממחסור מימון רציני לאחר עצירתו של הסיוע האמריקני וסירובה של ישראל לשחרר את כספי המכס שהיא גובה בשם ממשלת עבאס, המשתמשים למענקים למשפחות של אסירים פלסטינים.


"המשטרים הערבים האחרים לא התחייבו לכלום וזה ברור מאליו שהממשל האמריקאי בהסכמת ישראל אחראי להחלטה הפתאומית של קטאר להעניק תמיכה כלכלית לרשות בכדי להגן עליה מהתמוטטות," מבהיר קעוד בציניות. "ישראל אינה מעוניינת בכך. היא רוצה לשמר את המצב הפלסטיני הפנימי עם חלוקה ממושכת בין שני הפלגים הפוליטיים העיקריים."


אסטרטגיה של מקל וגזר עם חמאס


בעוד שאין צל של ספק שקטאר מספקת תמיכה כספית חשובה לחמאס, ברור באותה מידה שחמאס אינו מקבל את כל משאלותיו. למעשה, קטאר מאמצת גישה של מקל וגזר כדי להכריח את המפלגה להגיע להסכמות לא מספקות עם ישראל. סרטון וידאו ויראלי ברשתות החברתיות מראה את המשלחת הקטארית בראשות אל-אמאדי, ששוחח עם איש החמאס הבכיר כליל אל-חאייה ועמד על כך ש"אנחנו רוצים שקט. אנחנו רוצים שקט." אל-חאייה השיב בגמגום: "אה, בסדר, בסדר. שלום." הוידאו גרר מבול של תגובות מפלסטינים שהביעו את כעסם על ה"מחיר" שלכאורה נדרש בתמורה לסיוע הקטארי.


בכינוס שאורגן בעזה ע"י אל-אמאדי ימים מעטים לאחר סופו של סבב המהלומות האחרון בין ישראל לעזה הוא הזהיר: "אם סבב הלחימה האחרון היה ממשיך עוד שעות מועטות העולם היה עד לקטסטרופה הומאניטרית עם אלפי מחוסרי דיור, אלפי בתים הרוסים ואלפי קורבנות אזרחיים."


המזומנים הקטארים אינם מספיקים


רצועת עזה סובלת מרמות אבטלה ועוני מהגבוהות בעולם. ע"פ הבנק העולמי הכלכלה נמצאת בצניחה חופשית עם תמ"ג שלילי ו"סיוע שאינו מספיק בשביל לעודד צמיחה."


הכסף הקטארי לא מיתן את השקיעה בעיקר מפני שאין ביכולתו ליצור מספיק משרות קבועות שלצידן משכורות שניתן להתפרנס מהן. תוכנית המזומנים-בתמורה-לעבודה הקטארית שהושקה בנובמבר 2018 כללה רק 10,000 איש בעוד הלשכה הפלסטינית המרכזית לסטטיסטיקה מעריכה שלפחות 255,000 חיפשו עבודה בצורה פעילה בעזה ב2018, כלומר רק 3.38 אחוזים מאוכלוסיית המובטלים בעזה נכללו בתכנית הקטארית.

"בשביל להתמודד באמת עם המשבר ההומאניטרי אנחנו צריכים למצוא פתרונות, לא רק הקלה זמנית," אומר קעוד. "מאה דולר למשפחות עניות בקושי מספיקים לייצב אותן ליום יומיים. מה שאנחנו צריכים הם פרוייקטים שייעסיקו מאות אלפי אנשים במשרות ברות קיימא."


אפילו המענקים בני ה 100 הדולר צומצמו בדקה האחרונה מ60,000 משפחות ל40,000. ג'יהאד מאסוד, בן 47, הוא בין אלה שלא קיבלו את התשלום המצופה. משפחתו של מאסוד, שכוללת ארבעה בנים ושש בנות, חיה במחנה הפליטים אל-שאטי בעיר עזה. אף אחד במשפחה אינו מועסק והם תלויים בעזרה הומאניטרית. ג'יהאד, שקיבל את המענקים הקטארים פעמיים, אמר שחיכה בייאוש לקבל תשלום שלישי בכדי לכסות את חובותיו.

"הלכתי לסניף הדואר המרכזי של עזה בבוקר אבל נאמר לי שכבר אינני ברשימה," הוא נזכר. "לא ציינו שום סיבה. מצאתי את עצמי צועק על העובדים בעוד התפוצצתי מכעס. איני יכול להמשיך לחיות בעיר המיואשת הזאת יותר. אין עבודה, אין יציבות, אין תקווה."


תרגום: ניצן שושן


טקסט זה נכתב במקור באתר We are not numbers, בלוג ספרותי בו כותבים צעירים מעזה על חייהם בשפה האנגלית. חלק מהכותבים העזתים הביעו רצון להשמיע את קולם גם בעברית, ובעקבות הפנייה שלהם התנדבנו מעל לכ-150 ישראלים לתרגם את הטקסטים שבאתר מאנגלית לעברית. במידה ותרצו להצטרף אל קהילת המתרגמים שלנו ולעזור לנו למלא את האתר בתוכן נוסף, לחצו כאן.

bottom of page